Mattvätt Stockholm

Mattvätt för båda privatpersoner och företag

Vi tvättar alla sorters mattor och även heltäckningsmattor både för företag och för privatpersoner. Äkta mattor och orientmattor brukar vara färgade med rotfärg, dvs naturliga färger från olika växter. Mattor som är färgade med rotfärg har klarare och livligare färger, men de är inte lika tåliga som syntetiska färger. Därför är det av stor vikt att mattvättaren har kunskap och erfarenhet samt använder rätt teknik och medel vid tvätt av mattor, särskilt äkta mattor och orientmattor.  En äkta mattas och orientmattas färger går inte att återställa om den inte tvättats på rätt sätt.

Vi tvättar alla typer av mattor med moderna maskiner och teknik

Mattvätt steg för steg

Mattorna hämtas upp från din adress kostnadsfritt.
Mattorna märks upp med etikett och registreras.
Mattorna dammas av maskinellt. Se videon.
Sortering för val av tvättmetod och tvättmedel.
Förbehandling  av fläckar.
Mattorna tvättas  omsorgsfullt i en helautomatiserad maskin. Se video
Sköljning & centrifugering för ett bra resultat. Se video
Mattorna torkas i torkrum (55C). Värmen dödar kvalster.
Återinfettning/impregnering (tillval).
Justering, kamning av fransar samt mätning av storlek.
Efter en sista kontroll  blir mattorna klara för paketering och leverans.

Ett företags kunskap och erfarenhet är av stor vikt inom mattvättsbranschen.

Tvätt av heltäckningsmattor

Så tvättar vi din matta

Vi kommer med professionella maskiner och tvättmedel för att rengöra din heltäckningsmatta. Vi använder den senaste tekniken och maskiner för att få bästa möjliga resultat.

Dammsugning  – som tar bort lös smuts.

Fläckborttagning – som löser upp eventuella fläckar.

Maskinell skurning – som löser upp ingrodd smuts.

Våtsugning – som suger upp all smuts och allt tvättmedel.

Slutkontroll  –  som en slutlig kontroll tillsammans med dig.

Mattvätt åt skolor och förskolor

Vi tvättar även åt skolor och förskolor

På förskolan används mattorna dagligen till lek och samlingar som resulterar i att det samlas mycket smuts, damm och sand i dem. Mattorna dammsugs då och då, men för att få de riktigt rena behöver de tvättas ordentligt. Många barn och vuxna är allergiker inom förskolans värld och därför vattentvättar vi alla förskolemattor då det är den enda metoden som säkerställer att mattan blir av med allt tvättmedel.

Vi på Renamattan använder oss av tvättmedel som är anpassade för förskolor och de senaste teknikerna  som gör att mattorna tvättas med så få kemikalier som möjligt men som ändå gör mattorna rena , fläckfria och minskar mattornas allergipåverkan.

Alla våra tvättmedel är svanenmärkta.

Miljövänlig mattvätt

Varför är det viktigt att hålla mattan ren?

En nytvättad matta har vackrare färger och glänser. En annan anledning är att en tvätt förlänger mattans liv och skyddar den. Smutsen i en matta skär sönder ullen. Om mattan skall lagras skyddar tvätten mot skadeinsekter samt mögel. En mattas livslängd beror mycket på den skötsel man ägnar sin matta. Det är viktigt att mattvättaren har kunskap och erfarenhet.

Om du vill förlänga livet på din matta bör du hålla den säker från smuts och sot. Även den bästa av mattor kan försämras mycket snabbt på grund av smuts.

Hos oss har du försäkringsgaranti på fel eller skador som kan uppstå under behandling eller transport.

Mattvätt för dig som har husdjur.

Mattvätt och miljö

Miljöfrågan är väldigt viktig för oss på Renamattan. Vi gör vårt yttersta för att våra kunder ska känna sig trygga då vi tvättar deras mattor.
Vi använder bara miljövänliga produkter och tekniker som gör att vi tar vårt ansvar för miljön. Användning av moderna maskiner och redskap vid tvätt minskar miljöpåverkan. Det är också väldigt viktigt att hålla personalen  uppdaterad inom branschen genom att följa den senaste tekniken och nyheterna. Höga miljökrav ställer vi även på våra leverantörer.

Tips och trix

Mattförvaring

Förvara din matta rullad, gärna på en torr och sval plats, undvik helst källare och vind eftersom dessa utrymmen lättare drar till sig skadedjur. Eftersom mattor tillverkas av naturliga material, utan gifter, ökar risken för skadedjur. Undvik också att exponera mattorna för direkt solljus som kan bleka dem.

Rulla ihop mattan försiktigt med luggen inåt, gärna runt ett papprör, så att det inte uppstår några veck. Lägg ner lite malkulor som extra skydd mot skadedjur. Knyt därefter ett par band runt mattan så att den inte rullas upp. Emballera mattan väl, gärna ett par större plastsäckar över och förslut ändarna väl med tejp. Ta fram mattan minst var tredje månad för att rulla ut och dammsuga den. Du bör också kontrollera mattan noga så att inga skadedjur letat sig in i luggen, lägg även i fler malkulor eftersom dessa tappar effekt med tiden.

Viktigt att tänka på är att mattan under inga omständigheter får vara fuktig eller blöt när du rullar ihop den för förvaring. Tänk också på att inte förvara mattan stående, då den riskerar att tappa formen. Behöver du förvara mattan i en källare, tänk på att inte lägga den direkt på betonggolvet som kan vara fuktigt, lägg istället ett par brädor under så att mattan kommer upp en bit.

Varför vattentvätta?

Många fördelar med vattentvätt.

Med vattentvätt behöver vi inte använda skadliga kemikalier som blir kvar i en matta. Smuts och tvättmedel som blir kvar i mattan försvinner vid sköljnings- & centrifugeringsprocessen.
Mattorna kommer inplastade ända från tvätteriet till din dörr. Vi garanterar att dina mattor är rena och fräscha.

Vi vet, efter många års erfarenhet, att det enda sättet en matta kan blir riktigt ren på är genom vattentvätt. Vattentvätt är en riskfylld process om företaget saknar kunskap och erfarenhet. Även val av redskap och tvättmedel är avgörande för ett lyckat resultat. Tvätterier väljer oftast att kemtvätta en matta då det är ett billigare och snabbare alternativ. Men blir mattan verkligen ren med kemtvätt? En orientmatta ska traditionellt tvättas med vatten då den är tillverkad av ull och eftersom man använder tvättmedel vid tvätt behöver en orientmatta tvättas och sköljas med mycket vatten för att bli av med tvättmedlet och detta gäller även för alla andra mattor som tål vatten. Vattentvätt är den enda metoden som ger dig en matta med livligare färger och som gör den fri från kemikalier.
Hos oss har du försäkringsgaranti på fel eller skador som kan uppstå under behandling eller transport.
Vi utför en fackmannamässig tvätt på din matta som garanterar dig en 100 % ren matta med klara färger inte endast en yttvätt.

Är tvättmedel och fläckborttagningen som vi använder farliga?

Vi på Renamattan får regelbundna besök av Arbetsmiljöverket som kontrollerar bl.a. vad vi använder för tvättmedel.
Vi har inga icke godkända tvättmedel i vårt tvätteri och att vattentvätta en matta med moderna maskiner och redskap minskar förbrukningen av kemikalier. Vi ställer även höga kvalitet- och miljökrav på våra leverantörer.
Alla våra tvättmedel är svanenmärkta.

Skakning av mattan innan tvätt är avgörande.

Mattan som ska tvättas måste skakas ordentligt innan tvättning för att få bort sand, damm och andra partiklar som inte försvinner helt i tvättprocessen. Vår skakmaskin är hård mot alla oönskade partiklar som finns i mattan men med avancerade stödkuddar är den skonsam mot din matta. Med justerbar styrka kan man skaka alla typer av mattor oavsett hur gammal och känslig mattan är.

Varför ska en matta centrifugeras?

Mattor som tvättas med olika tvättmedel måste centrifugeras för att i sin tur bli helt rena från smuts och tvättmedel. Med centrifugering får man bort 95% av tvättvattnet utan att skada mattan och torktiden förkortas avsevärt vilket är viktigt för att behålla mattans färger.

Vår specialbyggd centrifug med smart varvskydd.

Möbeltvätt

Tvätt av orientmattor

Snabbmeddelande